Behov av ekologiska kobesättningar

Arla är i akut behov av nya kobesättningar som kan leverera ekologisk mjölk. Skälet är att vi konsumenter dricker mer och mer ekologiskt. Det berättade Ann Freudentahl, från Arla Foods, när Eko-dagarna i Skara inleddes på onsdagen.

Enligt Ann Freudentahl så är det dom unga som driver på utvecklingen av ekologisk mjölk.

- Ungdomarna väljer till exempel ofta en ekologisk latte när dom besöker en kaffebar. Säger Freudentahl.

Försäljningen av ekologisk mjölk ökar visserligen stadigt men fortfarande är nio av tio sålda mjölkpaket konventionellt producerade.

Undersökningar visar att nära varannan kund är rädd för att den ekologiska mjölken inte ska smaka bra och tvivlar på att ekobönderna håller sig till ekoreglerna.

För att råda bot på detta ska Arla nu satsa på att marknadsföra den ekologiska mjölken hårdare. Till det behövs fler mjölkbönder, 40 besättningar på 60 kor vardera behövs snarast.

Men det är svårt att få bönder att ställa om sin produktion. Kjell Angel som är ekobonde i Mölltorp utanför Karlsborg tror att det dels kan bero på att många bönder kan känna sig osäkra inför en omställning.

- Har man varit bonde länge så vill det till ett visst mod för att ställa om och säga att nu tror jag att det här är det rätta sättet.