Fler går arbetsmarknadsutbildning

I år är det valår igen, och nu märks tydligt hur arbetsförmedlarna fått mer pengar till att pressa ner den öppna arbetslösheten. På utbildningsföretaget Byggsoft i Skövde får allt fler arbetslösa gå en arbetsmarknadsutbildning för en framtid inom byggbranschen.

Kjell Winkvist som är VD för Byggsoft tror inte att den kraftiga ökningen av arbetsmarknadsutbildningen i landet just nu beror helt och hållet på att det är valår.

- När man analyserar siffrorna om några år så tror jag att man kommer att upptäcka att det i dagsläget finns ett stort behov tillskott på arbetskraft.

Kjell Winkvist på Byggsoft tror inte att något politiskt parti vågar satsa mindre på arbetsmarknadsutbildningar när valet är över i september. Enligt honom vore det politiskt vansinne.

Orsaken är att det finns en mängd bristyrken förutom i byggbranschen, som behöver rekrytera mer personal.

Ingalill Pettersson från Lundsbrunn är en av cirka 80 eleverna på Byggsoft,. Hon har tidigare deltidsarbetat som tidningsbud, träarbetare,och taxichaufför de senaste tio åren.

Nu satsar hon på en framtid som plattsättare och mattläggare och tror på en ljus framtid.

- Det verkar finnas ganska goda chanser till att få jobb. På det företag där jag har praktik finns ett behov av mer folk.