Inget åtal mot busschauffören efter Abogaolyckan

Det blir inget åtal mot busschauffören efter dödsolyckan utanför Arboga i slutet av januari, då nio passagerare dog, varav åtta från Skaraborg.
Statsåklagare Bengt Kulin beslutade under fredagen att lägga ner förundersökningen, med motiveringen att det inte finns misstanke om brott som faller under allmänt åtal.

Busschauffören, som förnekar brott, har vid förhören uppgett att han var medvetslös då olyckan inträffade. Misstanken var först att han somnat bakom ratten.

Men enligt åklagaren ger varken förhören med passagerarna eller annan utredning något belägg för att chauffören somnat eller att han genom annan oaktsamhet förorsakat olyckan.

Det rapporterar SR Västmanland.

Bussen var på väg på en teaterresa till Stockolm, och var fylld med ett 50-tal passagerare.

Bussolyckan var den värsta i Sverige på 30 år.

Enligt uppgift till Radio Skaraborg så höll busschauffören 105 km i timmen på en 90-sträcka. Men trots det så blir det inget åtal. Hastigheten anses inte ha inverkat på olyckan, enligt åklagare Bengt Kulin.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".