Omfattande skattefusk på Skaraborgs restauranger

Restaurangerna i Skaraborg undanhåller staten stora summor pengar i skatteintäkter.
Svartjobb, manipulerade kassaapparater och smuggelsprit är vanligt här, visar Skatteverkets granskning.
– De flesta som jobbar i den här branschen har jobbat svart någongång, säger Linda Jogersten. 

Nyligen avslutades Skatteverkets granskning där 350 restauranger och krogar i Västra Götaland kontrollerades. Av 350 krogar var det bara ett tiotal som klarade sig utan anmärkning.

–  I Skaraborg och i Västra Götaland har vi har hittat alltifrån kassaapparater vi misstänker ha manipulerats till mindre brister som uppstått på grund av okunskap, säger Conny Svensson, som varit ansvarig för Skatteverkets utredning.

Han är också förvånad över att det fortfarande fuskas så mycket i restaurangbranschen, inte minst mot bakgrunden att Skatteverket aktivt arbetat med information de sista åren.

Han berättar om hur restauranger i Skaraborg inte kunnat redovisa anställningsformer för personal:

– Väldigt ofta när vi gör besök så säger personalen att de jobbar sin första kväll på det stället. Det är deras bortförklaring. När vi tittar på löneredovisningarna restaurangen så kan vi konstatera att de inte hade klarat att driva runt den på så få. Det pekar på att svartjobbandet är väldigt utbrett.

Linda Jogersten, som jobbat tolv år i branschen, nickar igenkännande när hon hör bortförklarningen.

– Det är klart att de säger det. De vill ju skydda sig själva.

Conny Svensson berättar också om smuggelsprit:

– Det är anmärkningsvärt att det på vart femte ställe fanns oklarheter kring hanteringen av alkohol. Stickprover visade på att flaskor fyllts på med billigare sprit och att det ofta var smuggelsprit. Leverantörer som köpt spriten i Danmark eller Tyskland, eller att krögaren själv varit där och köpt spriten. 

Och om kassaapparater där stora delar av intäkterna kan trollas bort i efterhand:

– Ofta är det så mycket som häften av omsättningen som ligger vid sidan om.  

Granskningen visar att fusket mest utbrett på små och medelstora restauranger. Det stämmer med Linda Jogerstens erfarenheter:

– Ja, det håller jag med om. De mindre haken har inte samma ekonomiska skyddsnät och därför tror jag att det är vanligare där, säger Linda Jogersten, som jobbat i allt från små glassbarer till stora lyxrestauranger i Stockholmsområdet.    

Krögarna krymper både intäkterna och utgifterna. På så sätt har det tidigare varit lättare att komma undan med fusket, men numera samarbetar Skatteverket med flera andra myndigheter, t ex kommunerna, Försäkringskassan, Polisen och Räddningsverket. I och med det har nya sätt att upptäcka fusket kommit till.  
Arbetet är resurskrävande, men här finns pengar att tjäna. Tillsammans med byggbranschen tillhör restaurangerna den bransch som undanhåller staten mest pengar. Skatteverket brukar räkna med att ungefär 100 miljarder undanhålls staten. Restaurangerna står för mellan tio och 13 av de miljarderna.

Granskningen i Västra Götaland pågick under ett år, och nu ska samma granskning göras i hela Sverige.  I vårt län blev resultatet av granskningen att 20 krogar förlorade sina alkoholtillstånd, 30 ställen fick varningar och i ytterligare 25 fall pågår olika ärenden där det i nuläget inte är klart vad som kommer att hända. I den kategorin ingår bland annat restauranger som polisanmälts och där det nu pågår förundersökningar. Minst två av dem rör restauranger i Skaraborg.

Linda Jogersten och Conny Svensson är överens om att en del av förklaringen till det omfattande fusket är att det finns för många restauranger, och att fusket kommer att fortsätta så länge kontrollerna inte skärps.

De kommande åren kommer riksdagen att ta ställning till flera åtgärder som ska minska möjligheterna att bedriva svart verksamhet.

Marthina Stäpel
marthina.stapel@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".