I Skövde utbildas framtidens läkarsekreterare

Datoriseringen i sjukhusvärlden har gjort att läkarsekreterarna numera är få. Men nu kommer en ny yrkeskår i stället, för i Skövde utbildas för närvarande 20 elever till yrket hälso- och sjukvårdssekretare.
Chanserna till att få jobb anses goda:
– Det finns ett behov för pensionsavgångarna kommer, säger projektledaren Yvonne Sundén.

Utbildningen omfattar tre terminer och är en kvalificerad yrkesutbildning. Statistik visar att 70 procent av de elever som sådana utbildningar får jobb efter avslutad utbildning. Det har gjort att regeringen nu på ytterligare 3 000 platser i landet.

I Skövde är de 20 eleverna garanterade praktikplatser på sjukhus och vårdcentraler i Skaraborg, där de bland annat får pröva sina kunskaper om sjukdomsdiagnoser, datorer, ekonomi och statistik.

Lotta Dahlström från Skövde ser fram emot sin praktik:
– Jag tycker att det är roligt att sortera journaler, sätta in dem på rätt ställe och arkivera. Att skriva journaler tycker jag också är väldigt roligt. Jag gillar ordning och reda så detta passar mig, ler hon.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".