Butiksrånen ökar alltmer

Butiksrånen i landet ökar och fackförbundet Handels beräknar att det görs nästan tre rån per dag. Risken för att glesbygdsbutiker ska utsättas för rån blir större menar Viola Olofsson, avdelningsordförande i Handels Skaraborg, som arbetar i den butik i Töreboda som rånade i helgen:

- Det finns i bakhuvudet att det kan hända. Det är ingenting jag går och tänker på jämt men det är någonting som du har med dig.

Under 2005 gjordes runt 900 rån i Sverige enligt fackförbundet Handels som räknar med att det begås nästan tre rån per dag i landet. De flesta butiksrånen sker i städerna men även mindre butiker på glesbygden blir alltmer utsatta.

I lördags eftermiddag rånades Coop Konsum i Töreboda. Två stycken maskerade män i 20-årsåldern kom över en mindre summa pengar. Flera polispatruller och helikoptrar var snabbt på plats men ännu har ingen gripits för rånet.

Inom Handels försöker man nu att jobba mycket med att ge butikspersonal säkerhetsutbildningar, men driver även frågan om minskat ensamarbete berättar Viola Olofsson:

- Ensamarbete vill vi egentligen inte ska förkomma, man ska vara minst två som arbetar.

Facket driver också frågan om kortade öppettider:

- Våra medlemmar känner oro speciellt under sena kvällar och helger när man inte är så många ute i butikerna, säger Viola Olofsson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".