Minskade utsläpp hotar jobb på Cementa i Skövde

Cementas fabrik i Skövde är en av de fabriker i landet som släpper ut mest växthusgaser i form av koldioxid, som påverkar klimatet.
Företaget kräver att få öka utsläppen för att kunna öka tillverkningen.
De närmaste dagarna ger regeringen besked hur mycket koldioxid företagen ska få släppa ut.
– Det är svårt att säga hur mycket vi kan gå ett enskilt företag tillmötes eftersom vi har ett klimatåtagande, säger Carina Ohlsson (s) från Lidköping, som sitter i riksdagens miljö- och jordbruksutskott.

Cementa säljer just nu mycket cement både i Sverige och utomlands. Därför vill företaget få släppa ut ännu mera koldioxid, trots att det finns ett nationellt mål om att totalt minska utsläppen.

Går riksdagen inte med på det så är de 85 jobben på Cementas fabrik i Skövde i farozonen på sikt, enligt Anders Lyberg som är teknisk chef på Cementa.

Den ökade produktionen gör att företaget vill öka utsläppen av koldioxid med 200 000 ton om året. Därför vill företaget att Naturvårdsverket ska gå med på utökade så kallade utsläppsrätter efter att riksdagen fastställt ramen.

För trots att cementfabriken i Skövde tillhör de lönsamaste i Europa har företaget inte råd att köpa utsläppsrätter från andra företag.

– Vi får försöka komma överens och ha rimliga krav så inte för många jobb försvinner, säger Carina Ohlsson.

Cementa i Skövde vill just nu nyanställa uppemot 15 personer för att klara den väntade produktionsökningen i år. Det är första gången sedan på 80-talet som företaget nyanställer.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".