Kameraövervakning på stökiga busslinjer

Från och med i höst kommer chaufförer och passagerare ombord på vissa av Västtrafiks busslinjer i Skaraborg att övervakas av kameror. Orsaken är nya problem med hot och våld ombord på natturerna.

Det är busslinjerna Lidköping-Skövde och Skövde-Karlsborg som enligt Västtrafik kommer att prioriteras när man till hösten satsar på kameraövervakning ombord på bussarna.

Just de här linjerna är nämligen värst drabbade när det gäller problem med passagerare som är våldsamma och hotfulla mot både förare och medpassagerare.

Skyddsombud på Swebus har vittnat om att busschaufförer överväger att sjukskriva sig om arbetsmiljön inte blir bättre. Man har helt enkelt tröttnat på den ständiga oron som följer med arbetspassen på kvällar och nätter.

Kamerorna kommer att filma allt som sker på bussen och det bandade materialet lagras för att kunna plockas fram och granskas efter en allvarlig incident.

Varje år sätter Västtrafik av 800 000 kronor till säkerhets- och trygghetsåtgärder i Skaraborg, men i år höjs den summan med 1,2 miljoner kronor.

Förutom kameraövervakning på vissa busslinjer kommer också de obemannade busstationerna i Mariestad och Tibro från och med i vår att förses med kameror för att få bukt med skadegörelse och stök.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".