Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Friande domar i Älgaråsrättegången

Den förre vd:n i konkursdrabbade Älgarås Sågverk AB, som åtalats för grovt bokföringsbrott och grov trolöshet mot huvudman, friades helt på onsdagen av tingsrätten i Mariestad.
Även revisorn, som åtalats för medhjälp till grovt bokföringsbrott, frias.
Men åklagare Gunnar Andersson säger till Sveriges Radio Skaraborg att han tänker överklaga till Göta hovrätt.
Under två år och fyra ledde chefsåklagare Gunnar Andersson på Ekobrottsmyndigheten i Göteborg utredningen om de påstådda brotten. Bland annat anlitades sju ekonomer för att gå igenom bokföringen. Men resultatet faller inte alls domstolen på läppen. Åklagarens utredning får flera gånger av rätten som talar om allvarliga brister i utredningen. Älgarås sågverk i Töreboda gick i konkurs i februari 1999. Dessförinnan hade ägarna Skaraborgs Skogsägare, även det senare försatt i konkurs, gått in med en kredit på sju miljoner kronor för att stödja sågverket. Det var ägarna som genom sin vd Erik Petré efter konkursen polisanmälde förre vd:n. Åklagaren gjorde gällande att vd:n medvetet skrivit upp värdet på virkeslagret så att det i bokslutet i augusti 98 såg ut att vara värt 62,6 miljoner kronor trots att det egentligen var värt runt 15 miljoner konor. Det skulle enligt åklagare Andersson förklara varför det plötligt fanns så lite virke i lagret några månader senare, i januari -99, och att Älgarås sågverk gick i konkurs. Men utifrån åklagarens uppgifter kan inte någon säker bedömning av lagret göras, anser rätten, som snarare tycker att de åtalades uppgifter ligger sanningen närmare. Om lagrets volym förändrats genom försäljningar under den aktuella perioden går heller inte att se eftersom någon sådan genomgång av bokföringen inte gjorts, klagar domstolen. Tingsrätten finner också att det "helt saknas belägg" för att vd:n skulle ha lämnat felaktig och vilseledande information till ägarna i samband med likviditetstillskottet på sju miljoner. Därmed faller även konkursboets efter Skaraborgs Skogsägare skadeståndskrav gentemot den förre vd:n. Åklagare Gunnar Andersson är förvånad över domen: -Jag tycker att bevisningen var bra. Tingsrätten ställer höga beviskrav, uppenbarligen. Det ska de ju göra men möjligen har de haft lite väl höga krav i det här målet. Redan nu kan jag säga att jag kommer att överklaga domen, säger han. Från första dagen har vd:n ansett sig oskyldig. Hans advokat Jan Lindahl säger idag till Sveriges Radio Skaraborg att hans klient är mycket lättad idag: -Han har ju vetat om att det egentligen inte funnits något grund för åtal, men det är klart att han är lättad. Det är ju ett enormt påhopp på ett människa att bli utsatt för något sådanthär. Revisorns advokat Jonas Lauritzen menar att hans klient lidit helt i onödan. Om ekobrottsmyndigheten haft bättre resurser hade åtalet aldrig väckts, menar han: -Det finns förklaringar som utredarna inte ens brytt sig om att titta närmare på. Jag upplever att åklagarna ibland vore betjänta av bättre resurser och jag tycker att man borde ta tag i det eftersom det är våldsamt viktigt att rättssystemet fungerar.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".