Trög utredning om brand på nazistgård

Utredningen om branden vid nazistgården i Tråvad i julas kommer att fortsätta ytterligare någon månad.
De båda unga aktivister som är häktade sedan snart två månader, däribland en 17-åring från Götene, vägrar erkänna något av det som polisen påstår.
Åklagare Lars Johansson hoppas nu på den tekniska bevisningen i form av DNA och fingeravtryck, samt på att få fram uppgifter som leder till att fler gripanden.
– Det är fler inblandade än de som är häktade, tror Johansson.

Åklagaren är fortsatt hemlighetsfull om den pågående utredningen. De grövsta brottsmisstankarna handlar om branden på det gamla spinneriet i Tråvad i julas, och ett försök att placera ut en brandbomb mot en hamburgerrestaurang i Nyköping i början av året.

De två misstänkta, som av åklagaren beskrivs som AFA-aktivister, nekar till all inblandning, och förhören med människorna runt omkring har inte heller gett mycket.

Det är därför som den tekniska bevisningen blir avgörande, och svaren från Statens kriminaltekniska laboratorium dröjer ytterligare någon månad. Sannolikt betyder det att 17-åringen kommer att vara fortsatt häktad, något som hans advokat kritiserat. Att rättsprocessen går så sakta påverkar 17-åringen negativt, menar advokaten. Åklagare Lars Johansson har dock ingen förståelse för kritiken:

– Brott som begås i kriminella kretsar tar alltid lång tid att utreda. Det spelar ingen roll om det är motorcykelgäng, nazister eller autonoma rörelser, säger han.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".