50 skaraborgska poliser till Göteborg i sommar

Under två veckor i augusti så rullar friidrotts-EM i Göteborg och samtidigt genomförs Göteborgskalaset, som i år döpts om till EM-kalaset.
Ett 50-tal poliser lämnar då Skaraborg för att hjälpa till att upprätthålla ordningen i Göteborg.
Men Skaraborgarna kommer inte att märka någon större skillnad, enligt polisen. 

Efter EU-toppmötet i Göteborg har polisen börjat arbeta enligt en dansk modell som bygger på kommunikation istället för konfrontation. I första hand är det 40 poliser som genomgått utbildning i modellen som är uttagna till tjänstgöring. Utöver dem kan det sedan bli ytterligare ett knappt tiotal som får ”kalastjänst”.

Frågan är då om det kommer att vara lönt att ens försöka få tag på polisen i Skaraborg under augusti…  Kenneth Andersson, närpolischef i Lidköping, svarar att det kommer det, för det kommer inte att vara någon skillnad i insatspersonal i Skaraborg:

– Det kommer att vara samma service till allmänheten när det gäller akuta händelser. Vi löser det genom att omprioritera så att personal som normalt arbetar med utredning får ingå i ingripandeberedskap istället. Dessutom råder totalt semesterstopp inom hela Polismyndigheten Västra Götaland under den här perioden.   

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".