DNA-teknik gör skurkarna försiktiga

DNA-tester har blivit polisens nya redskap för att klara upp brott.
Men den nya tekniken kommer inte nödvändigtvis att leda till att antalet brott minskar, menar man i kriminella kretsar, snarare leder den till försiktigare brottslingar.

Mycket små rester av till exempel saliv eller blod på brottsplatsen kan avslöja gärningsmannen med ett DNA-test.
Polisen hoppas kunna lösa fler brott med hjälp av den nya tekniken.

Men bland kriminella tror man inte att DNA-testerna får brottslingar att sluta begå brott. Istället kan tekniken komma att förändra beteendet hos brottslingarna.

Peter, som suttit i fängelse ett antal gånger och nu sitter på häktet i Marestad, lämnade ett DNA-prov härom dagen. 
- Det var som en liten bomullstuss som de körde in i munnen på mig, på kindsidorna och under tungan, berättar han.
Hans uppgifter kommer att sparas i ett register under tio års tid.
- Man får tänka sig för vad man gör, säger han.


Efter femton fängelsevistelser och åratal av drogmissbruk, har Peter varit beroende av att stjäla för att kunna överleva. Han tror inte att polisens DNA-register kommer att verka avskräckande för honom eller andra i liknande situation, så länge divkraften att begå brott finns kvar.
- Problemet kvarstår ju i allafall. Bara för att man tar DNA-tester så betyder ju inte det att folk mår bättre och slutar begå brott.

Det som verkligen skulle kunna hjälpa de kriminella att förändra sina liv är att ge dem mer stöd att anpassa sig till samhället efter en fängelsevistelse, menar han.
- Vad jag önskar är att det fanns uppföljning av oss fångar. Mer hjälp direkt när man muckar så man inte halkar tillbaks i gamla spår igen, säger Peter.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".