Sex och ett halvt års fängelse för branden i Ledsjö

En 41-årig man från Helsingborg dömdes på måndagen i Lidköpings tingsrätt till sex och ett halvt års fängelse för att ha bränt ner Ledsjö kyrka utanför Götene, med anor från medeltiden.
41-åringens DNA har hittats i en kaffekopp i den intilliggande vaktmästarlokalen som drabbades av inbrott samma kväll som kyrkan brann ned.

Den muntliga domen i tingsrätten kom bara 10 minuter efter att rättegången hade avslutats.

Förutom det långa fängelsestraffet döms mannen att betala ett skadestånd på sammanlagt 16 miljoner kronor till Husaby pastorat och till försäkringsbolaget.

41-åringen förnekar brott och säger att hans saliv placerats i kaffekoppen för att sätta dit honom.

Advokaten Erik Sjölin som försvarade 41-åringen i tingsrätten säger att man kommer att överklaga domen.

I vaktmästarlokalen har man förutom DNA även hittat ett papper som man tror att gärningsmannen skrivit på. Analys av 41-åringens handstil och det som skrivits på lappen visar att det finns både likheter och skillnader mellan handstilarna.

Enligt åklagaren har 41-åringen efter att ha druckit kaffe i vaktmästarlokalen tagit tinner och papper, som han sedan använt för att tända på kyrkan.

1200-talskyrkan i Ledsjö totalförstördes vid branden.

Kostnaderna för att återställa kyrkan beräknas enligt åtalet uppgå till minst 16,2 miljoner kronor.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".