Vanliga hackers bakom kapning av hemsidor

Gårdagens angrepp på ett antal hemsidor i bland annat Skaraborg utfördes inte av några radikala islamister. Istället var det ett vanligt intrång av hackers, som ville skapa uppmärksamhet. Det säger Jonas Söderblad, vd för Admax, det webhotell som drabbades av angreppet.

Måndagens angrepp störde cirka 160 websidor. Angreppet har väckt uppmärksamhet, inte minst för att det fanns kopplingar till radikal islamism på den text som ersatt de ordinarie hemsidorna.

Men det fanns inte bara ett utan i själva verket fem olika textbudskap som kaparna använde. Fyra av dom hade textbudskap av mer klassisk hackermodell, medan ett femte hade formuleringar som skulle kunna tydas som ett slags islamiskt hot.

- Vi tror inte att angreppet har någon politisk bakgrund. Att man använde sig av den här typen av text var nog bara för att man trodde att man skulle få större uppmärksamhet, säger Jonas Söderblad, VD.

Webhotellet Admax kunde inom loppet av några timmar återställa hemsidorna. Man tror sig också ha hittat den lucka i systemet som gjorde detta möjligt.

Idag har Admax lämnat in polisanmälan, men Jonas Söderblad tror det blir svårt att hitta gärningsmännen, eftersom dom datorer som använts troligen har kapats.

- Då vi inte har några ledtrådar till varifrån angreppet gjordes annat än att vi har ett antal loggar till ett större universitet ute i Europa, så tror vi inte att vi kan leda det här vidare

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".