Nya pengar ska minska hovrättens köer

Irén Lundberg från Tibro har väntat i över 1,5 år på att få sitt mål prövat i hovrätten. Svea hovrätt skjuter hela tiden upp rättegången och väntan är mycket påfrestande.

Men mer pengar till domstolsväsendet ska minska väntetiderna säger Carina Olsson, från Lidköping, suppleant i justitieutskottet:

- För att man inte ska behöva vänta. Vi tycker att handläggningstiderna ska förkortas.

Nästa år får domstolsväsendet 125 miljoner kronor för att bland annat kommer till rätta med de långa handlingstiderna, berättar Carina Olsson.

Mer pengar till domstolsväsendet ska minska väntetiderna. Men trots att domstolen redan fått mer pengar så har det inte gett något resultat.

Enligt Gunilla Lyxtell, kansliföreståndare på Svea hovrätt, kommer det allt fler mål till hovrätten, mål som ofta skjut på framtiden. För Irén Lundberg som tvistat med sitt försäkringsbolag Folksam sen år 2000 börjar situationen bli ohållbar och kostsam:

- Jag driver processen med medel ur egen ficka, och det bara förhalas, säger hon till Sveriges Radio Skaraborg.

När inte pengar hjälper så tittar nu justitieutskottet på andra möjligheter till att minska väntetiderna och effektivisera domstolsväsendet, berättar Carina Olsson:

- Man jobbar med effektiviseringar, skapa förutsättningar kompetensutveckling och att få tag i vikarier. Men jag förstår att det inte känns tillfylles för alla och att det inte märks utåt sett.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".