Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Dragkamp om godsterminal i Skaraborg

Det har blivit strid mellan Falköping och Skövde om vilken av kommunerna som ska få den nya omlastningsterminalen för tungt gods från tåg till lastbil.

Banverket vill att kommunerna i Skaraborg kan enas om en enda terminal, så att bygget snabbt kan komma igång.

Leif Bigsten, som är utvecklingsstrateg i Falköpings kommun, anser att Falköping är den bästa placeringen:

- Terminalen kommer att placeras vid en tvärväg intill stambanan så att vi når väldigt lätt både Skövdehållet, Skarahållet, Jönköpingshållet och Göteborgshållet med väg, och det ligger också väldigt nära stambanan.

Skövde kommun anser att Mariesjöområdet är det bästa platsen för terminalen. Men åkeriägare Claes-Göran Ohlsson pekar istället ut Parocområdet som en lämplig omlastningsplats för tung godstrafik med tåg och lastbil.

Trängsel- och miljöaspekter gör att allt mer av tung godstrafik ska ske på järnväg så långt det är möjligt. Resten av vägen mellan producent och kund med lastbil och en så kallad kombiterminal någonstans i Skaraborg skulle sitta fint, anser både Skaraborgs näringsliv, Banverket och Göteborgs hamn, där mycket exportgods från Skaraborg skeppas ut.

Falköping stöder sig på en utredning som tagits fram av Chalmers och Handelshögskolan, som de menar ger tummen upp för Falköping.

Men att det skulle pågå en dragkamp håller Leif Bigsten inte med om. Sant är dock att båda kommunerna föreslår sig själva och i nuläget ligger kommunernas gemensamma besked till Banverket långt borta, menar Peter Andrésen, VD för Lastbilscentralen i Falköping:

- Jag hoppas att kommuntjänstemän och kommunpolitiker ska kunna enas. För näringslivet behöver en terminal i Skaraborg och vi behöver en enad front.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".