Grus och sand i Skaraborg

Tusentals ton grus och sand sopas upp från gatorna i Skaraborg så här års.
Men trots att det innebär kostnader för kommunen så återanvänds inte det som sopats upp - i stället köper kommunerna nytt grus till varje vintersäsong.

Stora mängder grus och sand går åt i Skaraborgs kommuner för att bekämpa vinterhalkan varje år. 
1 500 ton i Falköping, 2 000 ton i Lidköping, 500 ton i Karlsborg och 150 ton i Töreboda, för att ta några exempel.

Men trots att det handlar om så stora mängder återanvänds inget av materialet på gatorna nästa vinter.

Arbetet som krävs för att rensa bort däckrester, papper, grenar och löv är för dyr för kommunerna, menar Roger Evaldsson som är teknisk chef i Töreboda kommun.
- Det är billigare för kommunerna att köpa nytt grus nästa vinter igen, säger han.

För att få nytta av allt grus och sand använder många kommuner materialet som vägutfyllnad på avfallsstationer, till provisoriska vägar där sopbilarna kör.

Men miljöaspekten på kommunernas stora grusmängder - som stora hål i grusåsarna och tunga transporter på vägarna - är något som kommunerna inte har råd att ta hänsyn till, enligt Roger Evaldsson.

- Än så länge får vi nog tänka lite mer ekonomiskt än på miljön. Tyvärr är det så att vi har lite dålig tilldelning när det gäller det här att underhålla vintervägarna, så den aspekten har vi inte kunnat lägga in, säger Roger Evaldsson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".