Vapenskrammel lönade sig för äggbönderna

De svenska äggproducenterna är på krigstigen mot vad de anser de allt för låga äggpriserna. Hot har framförts om att bojkotta äggleveranserna till de svenska butikerna om inte äggpriset höjs.

Men i dagarna har de stora matkedjorna gått med på att ge äggbönderna bättre betalt.

Det har varit en en lång period då kostnaden för äggproduktionen stigit, och priset har fallit.

- Då måste man höja priset för att undvika katastrofer ute hos äggproducenterna, säger Håkan Andersson, VD för Svenska Lantägg i Skara.

Det är ombyggnader och nybyggnader av hönshusen för att befria de svenska burhönsen efter Astrid Lindgrenreformen 1988, som kostat äggproducenterna åtskilliga miljoner kronor, samtidigt som äggpriset legat stilla eller sjunkit.

Att äggproducenterna nu fått igenom en prishöjning beror enligt Håkan Andersson på en kraftig påtryckning från producenternas sida:

- Producenterna hotar att istället exportera äggen, för att åstakomma en prishöjning.

Äggbönderna har krävt mellan en krona och en krona och 50 öre kilo mer för äggen. Uppgörelsen med de stora matkedjorna innebär en höjning totalt med en krona från den 8 maj.  

Det återstår nu att se om de prisjagande butikerna kommer att låta prishöjningen slå igenom till konsumenterna.

- Jag tror inte att konsumenterna kommer märka detta särskilt mycket, säger Håkan Andersson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".