Hällekisföretaget J & J vann i hovrätten

Hällekisföretaget J & J som tillverkar brännvinet LO Smith behöver inte betala något skadestånd till statliga Vin & sprit. Göta hovrätt anser inte att J & J:s produkt är så lik Vin & Sprits Absolut vodka att konsumenter kan blanda ihop dem.
För snart två år sedan meddelade Lidköpings tingsrätt sin dom i det här fallet. Tingsrätten kom fram till att de båda spritfalskorna inte var tillräckligt lika och att J &J därför skulle slippa betala skadestånd till Vin och Sprit. J & J vann alltså och Vin & Sprit fick betala rättegångskostanderna på nära 500 000 kronor. LO Smith var en man som i slutet av 1800-talet lanserade en egen vodka som hette "Absolut rent brännvin", och det är om denne mans namn och porträtt som J & J och Vin & sprit har bråkat. Vin & sprit tillverkar "Absolut vodka" och har ett litet porträtt av LO Smith på flaskan. J & J tillverkar vodkan "Brännvinskungen" och har ett större porträtt av LO Smith på etiketten. Varumärkesintrång har Vin & Sprit hävdat och menat att kunder kan förväxla de två flaskorna och att det skulle leda till försämrad försäljning för deras flaggskepp "Absolut vodka". Men det håller varken tingsrätten eller Göta hovrätt med om. Flaskorna är inte alls lika speciellt lika skriver hovrätten i sin dom idag. Därmed får J&J fortsätta att ha LO Smith på sin flaskettikett. Vin & Sprit döms också denna gång att betala J & J:s rättegångskostnader på mer än 120 000 kronor.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".