Berendsens i Vara står still efter branden

Det är oklart exakt hur stora skadorna är på tvätterifabriken Berendsens i Vara som på påskaftonen eldhärjades i en brand som polisen misstänker var anlagd. Såhär långt är det klart att det handlar om mångmiljonbelopp:
– Hela vår sorteringsanläggning är utslagen. Det handlar om skador för mellan 30 och 50 miljoner, säger platschefen Elisabeth Westfeldt.

Det var vid 22-tiden på påskaftonen som inbrottslarmet utlöstes. Exakt 8 minuter senare utlöstes även det automatiska brandlarmet och när räddningstjänsten kom dit så stod sorteringsavdelningen, som vid den tidpunkten var full av textilier, i ljusan låga.  

Eftersom larmen utlöstes i den ordningen misstänkte polisen omgående att branden var anlagd, något som senare också styrktes av att en fönsterruta som krossats utifrån upptäcktes.

Berendsens Varafabrik har idag 60-tal anställda – de flesta kvinnor. De största kunderna finns inom hotell och restaurangbranschen. Just nu närmar Berendsen den årliga högsäsongen. 

-Branden kunde inte ha kommit vid en sämre tidpunkt, men samtidigt känner jag att vi är starka så vi ska nog klara av det här.

Under tisdagen kommer fabriken att stå still. Fabriken är helt utslagen i och med att sorteringsanläggningen förstörts. Elisabeth Westfeldt hoppas dock att de ska kunna komma igång med provisorisk sortering av tvätt under den här veckan.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".