Nya rutiner efter spädbarnsdöd på KSS

Kärnsjukhuset i Skövde har fått ändra på sina rutiner efter hård kritik från Socialstyrelsen.
Det handlar om den bakteriesmitta som i augusti förra året drabbade nio spädbarn på sjukhuset efter att barnen fått mjölk som inte varit värmebehandlad.
-Det finns ingen risk för att en ny epedemi ska kunna bryta ut. Vi ger inte sådan mjölk längre, säger Anders Hagman, chefsläkare på Skaraborgs sjukhus.
När mjölken värmebehandlas försvinner bakterierna men också en del nyttiga ämnen. Därför kan man i särskilda fall ge mjölk som inte värmebehandlats till barn som är extremt för tidigt födda under deras första dygn. Men om mjölken ges, så ska varje dosering dokumenteras noggrant, något som Socialstyrelsen inte tycker har skett på neontalatavdelningen på Kärnsjukhuset.
Det var i slutet av augusti förra året som neonatalavdelningen tvingades stänga på grund av att fyra för tidigt födda barn insjuknat i akut blodförgiftning. Ett av barnen dog senare.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".