Sparbanken Skaraborg inför avgift för uttag

Den 1 juli blir det gratis för svenska bankkunder att ta ut kontanter i uttagsautomater utomlands. Men samtidigt inför en del banker en avgift för att ta ut pengar i uttagsautomater i Sverige. Av Skaraborgs banker är det bara en som kommer att införa avgiften och det är Sparbanken Skaraborg, som från och med i höst kommer att ta ut en avgift på fem kronor per uttag.
Från den första juli gäller en ny lag som säger att bankomatuttag inte ska kosta mer i EU-länder som infört euro än vad det gör i Sverige.
För att kunna fortsätta ta ut en avgift utomlands inför alltså flera banker i Sverige en avgift på uttag. Däribland Sparbanken Skaraborg där Bo Mårtensson säger att avgiften införs eftersom man vill att folk ska betala med kort i högre utsträckning.
-Någon måste vara först, säger Mårtensson och Sparbanken Skaraborgs banken blir nu inte bara först utan också den enda i Skaraborg som inför avgiften. För en rundringning som Sveriges Radio Skaraborg gjort visar att de andra bankerna avstår från att införa kostaden.
Avgiften kommer att fungera som så att när kunden tar ut pengar i banken engna automat, så kommer det även fortsättningsvis att att vara gratis men när kunden sticker kortet i en konkurrerade banks uttagsautomat så kostar det alltså fem kronor per uttag.
Sparbanken Skaraborg kommer att införa avgiften från och med i höst, runt den första oktober.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".