Mjölkkor är inte tillräckligt lönsamma, anser många bönder.

Lantbruken något mer lönsamma

Lantbruken går bättre nu än för ett år sedan, men fortfarande är det tufft att få det att gå ihop och många mjölkbönder ger upp.
Bönderna trivs dock med sina jobb och de flesta tror på framtiden.
Det visar Lantbruksbarometern; en stor undersökning som genomförs varje år.

I Lantbruksbarometern har över 4000 bönder har fått svara på frågor om hur de haft det under året och vilka planer de har framöver.

Undersökningen visar att 97 procent av bönderna i Västra Götaland trivs med sina jobb och två av tre känner att konsumenterna har förtroende för dem.  

För sju procent av bönderna i Västra Götaland går lantbruket riktigt bra. Deras inkomster räcker till löpande utgifter, lön och investeringar.
För tre procent går verksamheten oftast med förlust, men de allra flesta ligger mitt emellan: de kan betala sina löpande utgifter men ingen lön.   

Trenden att mjölkbönderna lägger ner fortsätter, och det är många som lägger av: Hela 46 procent av de mjölkbönder som varit med i undersökningen och som har mer en miljon i omsättning tänker lägga ner. Bara fyra procent tänker öka sin produktion.
Bland de mindre mjölkproducenterna är det 17 procent som tänker lägga ner, men faktiskt fler som tänker satsa hårdare: 23 procent.

Av dem som lägger ner stannar nästan alla inom lantbruket. Sju av tio tänker nämligen satsa på nötproduktion istället. 
Det kommer alltså att produceras mycket mindre mjölk, men mer kött, vilket också är trenden inom de flesta län.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".