Ungdomars sommarjobb får försörja familjen

Familjer som har socialbidrag riskerar att få mindre pengar om barnen sommarjobbar. Det visar en kartläggning som Rädda barnen har gjort.
I Skaraborg är det nio av 15 kommuner som sänker bidragsnivån om familjens barn sommarjobbar.
Det är inte alla ungdomar som tjänar på att skaffa sig ett jobb på sommaren. För den tonåring som kommer från en familj med socialbidrag kan sommarjobbet istället leda till att familjen får mindre pengar.
Extrainkomsten räknas ihop med familjens och på det sättet får tonåringen bidra till familjens försörjning - ett krav som inte ställs på andra ungdomar under 18 år, menar Rädda barnen. I Skaraborg är det alltså nio kommuner som sänker socialbidraget: Falköping, Grästorp, Karlsborg, Lidköping, Skara, Skövde, Tibro, Tidaholm och Vara. I vissa kommuner baseras sänkningen på hur mycket pengar tonåringen tjänar, i andra på hur länge sommarjobbet varar. Rädda barnen vill nu att regering och riksdag ska lagstifta för att garantera att också tonåringar i socialbidragsfamiljer ska kunna tjäna extra pengar. Det säger Annika Åhnberg, Rädda barnens ordförande: -Jag tror att det skulle ge en helt annat signal till ungdomarna, en signal som säger att det lönar att arbeta.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".