Foto: Jonas Ekströmer Prb

Blodpropp kan ha orsakat olycka

Bussolyckan i Arboga orsakades av att chauffören förlorade medvetandet innan kraschen. Troligen var det en liten blodpropp som gjorde att han slogs ut.

Den 62-årige föraren har tidigare uppgett att han var medvetslös när olyckan inträffade.

Göteborgs-Posten skriver att Akut- och katastrofmedicinskt centrum i Umeå genom intervjuer med bussföraren kommit fram till att mannen förlorade medvetandet för att han drabbades av en så kallad TIA-attack, en slags liten blodpropp.

Men utredaren Göran Rosvall på Statens haverikommision påpekar att den medicinska utredningen ännu inte är helt klar, och att man ännu inte kan säga exakt vad förarens medvetslöshet berodde på:
- Så vitt jag förstår så finns det ett antal olika möjligheter, varav en mikropropp är en, säger Göran Rosvall till Sveriges Radio Skaraborg.

Teorin om en blodpropp hos chauffören kan ses som det huvudspår som Statens haverikommision har när det gäller att fastställa olycksorsaken.

Men därutöver ska kommissionen också titta på trafikmiljön vid olycksplatsen. Var ravinen för djup; borde det funnits vägräcken och så vidare. En annan avgörande fråga handlar om hur en modern långfärdsbuss inte kunde skydda passagerarna bättre.
- Vi vill veta om den här busstypen är tillräckligt hållfast, säger Göran Rosvall.

Haverikommissionens utredning av olyckan kommer fortsätta året ut, för att man ska kunna presentera alla fakta för de överlevande och anhöriga.

Vid olyckan i januari omkom nio personer, åtta var från Skaraborg, och 40 personer skadades.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".