Rättegångstart för AFA-aktivister

På tisdagen inleds rättegången mot en 18-åring från Götene och en 19-åring från Södertälje som misstänks för att ha försökt tända eld på McDonalds restaurang i Nyköping i februari i år.
Enligt åklagaren kunde folk ha dött om inte gärningsmännens utplacerade brandbomd hade haft ett tekniskt fel.
Rättegången genomförs av Lidköpings tingsrätt men är förlagd till en säkerhetssal i Göteborg.

Ahn-Za Hagström, analytiker på Säkerhetspolisen, menar att de vänsterextrema nätverken inte drar sig för att använda grovt våld för att uppnå sina mål.

- De motiverar sina gärningar med att det politiska etablissemanget och allmänheten inte gör tillräckligt för att komma till rätta med den rasism och diskriminering som finns i samhället. De anser att de måste bekämpa rasismen på alla tänkbara arenor. Våldet är inte ett mål i sig, men i vissa lägen är våld en legitim kampmetod, säger Ahn-Za Hagström.

Efter det misslyckade attentatsförsöket i Nyköping skrev Södertäljebon en meddelande till massmedia med rubriken ”Vi är beredda att döda”. Meddelandet var undertecknat med signaturen McFucker group, som antagligen var ett tillfälligt namn för just den här aktionen, skapat av folk inom extremvänstern.

Måltavlan McDonalds hade valts ut som representant för det kapitalistiska samhället, som AFA menar står för förtryck och kränkning av mänskliga rättigheter.
Målet för kampen är att etablera det anarkistiska samhället:

– De strävar efter ett klasslöst samhälle med direktdemokrati. De tycker inte att den parlamentariska representativa demokratin är demokrati i egentlig bemärkelse.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".