Kommuner gör inte tillräckligt för handikappade barn och ungdomar

Många barn och ungdomar med funktionshinder stängs ofta ute från olika fritidsaktiviteter, det visar en ny rapport från Handikappförbundens samarbetsorgan och Barnombudsmannen. För den som är ung och handikappad är det inte alltid självklart att det går att följa med kompisarna på läger, till fritidsgården eller till olika idrotter.

Många kommuner gör inte tillräckligt för att handikappade barn och ungdomar ska kunna delta i olika fritidsaktiviteter tillsammans med andra unga, som inte är funktionshindrade.

Hälften av kommunerna som tillfrågades saknar helt mötesplatser där ungdomar med och utan funktionshinder kan träffas, och många kommuner gör heller inga speciella satsningar för att ändra på det.

Maria Stomberg är rullstolsdansare och aktiv i en handikappidrottsförening. Hon tycker att Skövde kommun har blivit bra när det gäller tillgänglighet, jämfört med hur det var tidigare.

- I och med att vi har fått Arenan så har det blivit bättre. Det handlar ju om att lokalen ska vara anpassad så man kommer in och ut själv.

Men även om Maria Stomberg tycker att Skövde kommun är bra på tillgänglighet för handikappade så finns det andra som borde skärpa sig, tycker hon.

- Vissa diskotek får man ju åka mathiss ner till.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".