Rättegång mot 13 unga antifascister

Idag inleds rättegången mot 13 unga antifascister som misstänks för att ha förberett en attack mot nazister på fest i Tråvad i augusti 2004. När polisen ingrep mot dom 13 var dom beväpnade med brandbomber, pepparsprej och batonger. Rättegången genomförs av Lidköpings tingsrätt men är förlagd till säkerhetssalen på tingsrätten i Göteborg.

Det var en lördagkväll i slutet av förrförra sommaren, som en polis hade spaning på en lägenhet i Lidköping. Genom fönstret såg han hur 13 ungdomar maskerade sig med rånarhuvor, hade taktikgenomgång och beväpnade sig med vapen som batonger och karetapinnar. En stund senare gick en insatsstyrka från polisen in och grep dom.

Åklagaren menar att dom 13 hade tänkt misshandla folk som var på Nationalsocialistisk Fronts gård i Tråvad, där det var fest den kvällen. Ungdomarna trodde också att nazister skulle kunna komma in till Lidköping, och var därför förberedda på gatustrider.

Torsdagens rättegång gäller därför förberedelse till grov misshandel, och när brottet begick bodde 7 av dom i Lidköping, 4 i Götene, en i Alingsås och en i Vårgårda.

Den 16-åringe lägenhetsinnehavaren, som nu hunnit fylla 18, tros ha varit ledaren och pådrivaren.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".