Många testar sig för hudcancer

Skaraborgs sjukhus deltar i en europeisk kampanj som syftar till att bekämpa hudcancer. Som ett led i detta har man annonserat om extra mottagning för folk som vill få sina fläckar undersökta. Intresset att komma på undersökning var stort. Specialistläkare Charlotte Sparring säger att det är uppenbart att många är rädda för risken att drabbas av hudcancer.

Hudcancer är en cancerform som ökat i hela Europa dom senaste decennierna. Därför satsar nu EU på en särskild dag, den åttonde maj, då sjukvården runt om i EU-bältet satsar extra på så kallad prickmottagning. Det vill säga undersökning av människors fläckar och prickar. Det har visat sig vara ett effektivit sätt att rädda livet på människor som annars skulle ha dött i sjukdomen.

Varje år drabbas 2000 svenskar av sjukdomen. Säkert solande är naturligtivs det bästa sättet att förebygga hudcancer, barn löper extra stor risk att drabbas som vuxna om man bränner sig i solen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".