AFA-ungdomar nekar till anklagelserna

Samtliga tretton ungdomar som stod inför rätta i säkerhetssalen i Göteborg under torsdagen nekar till anklagelserna att de förberedde sig för att misshandla nazister på deras gård i Tråvad utanför Vara.

Det kom fram vid rättegången mot AFA-ungdomarna från bland annat Lidköping. De tretton greps när de var samlade i en lägenhet i Lidköping i augusti 2004.

Polisen hade spaning på dem, och en polis vittnade under rättegången om hur han såg rånarluvor och batonger av gummikablar. Men polisen hörde aldrig vad ungdomarna sa.

Därmed finns inga bevis på att ungdomarna planerade att åka till Tråvad och konfrontera nazisterna där.

Polisens iakttagelser har tidigare bekräftats i polisförhör av en av dem som var med den där lördagskvällen för två år sedan, en flicka som då var 16 år. Hon har i polisförhör berättat att syftet var att konfrontera nazisterna, att vissa av de 13 var dominerande under mötet och att man dragit upp taktik för hur det hela skulle gå till. Men vid torsdagens förhandlingar drog hon tillbaka sin berättelse.

Men åklagaren Lars Johansson bedömer att målet inte står och faller med flickans vittnesmål:
- Det som hon sagt och det som lästes upp stämmer väl överens med polismannens iakttagelser. Men det är ju alltid bättre när vittnen berättar spontant och öppet, säger Lars Johansson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista