Stora framsteg i teknik för personer med talproblem

Ny teknik har gjort det lättare för personer med talproblem att göra sig förstådda, och det här är en utveckling som går fort framåt. På en mässa i Skövde i går presenterades olika hjälpmedel för funktionshindrade, bland annat talmaskiner. Ett nytt hjälpmedel är en liten handdator, som bland annat är programmerad med meningar, anpassade efter användaren. Dessutom kan den skicka sms med hjälp av bilder.

För den som har problem med talet, till exempel efter en hjärnblödning, kan talapparaten betyda att det ändå går att göra sig förstådd. 

På mässan i Skövde, som avslutades igår, kunde man bland annat prova talapparater som styrs med hjälp av blicken. Där fanns talande böcker och olika varianter av telefoner som gör det lättare att kommunicera.

Kenneth Holmkvist från hjälpmedelscentralen i Skövde var en av arrangörerna. Han säger att det har hänt mycket inom det här området.

- Tekniken erbjuder nu dom lösningar man tidigare efterfrågat men då har de inte funnits.

Mikael Skog jobbar inom särskolan i Mariestad han säger att det är väldigt positivt med all ny teknik men att det är svårt att få medel till att investera i hjälpmedlen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista