Hovrätten sänkte straffen för misshandlande föräldrar

Göta hovrätt sänkte på fredagen straffen för de båda föräldrar från norra Skaraborg som i tingsrätten dömdes för att ha slagit och kränkt sina två döttrar.
Det är bland annat barnens oförmåga att kunna precisera när och ur ofta de blivit slagna som gjort att Göta hovrätt sänkt föräldrarnas straff.

I tingsrätten dömdes mamman till 14 månaders fängelse och pappan till 12 månaders fängelse för att ha slagit och kränkt barnen under flera år.

Domen överklagades, både av föräldrarna som ville bli frikända, och av åklagaren som ville att föräldrarna skulle dömas till längre fängelsestraff.

Det är framförallt två saker som gör att föräldrarnas straff sänks: det ena är att en del av brotten nu är preskriberade, och det andra är att hovrätten valt att hela tiden vara försiktig.
När det gäller hur ofta föräldrarna på ett eller annat sätt hotat, misshandlat eller ofredat så har barnen haft problem med att kunna besvara de frågorna så precist som hovrätten kräver. Hovrätten har full förståelse för det och bedömer därför med försiktighet och med god säkerhetsmarginal.

Hovrätten kommer fram till att det främst är mamman som slagit barnen och att det skett vid drygt ett tiotal tillfällen.
Hon döms därför till åtta månaders fängelse för grov fridskränkning av sina båda döttrar.

Pappan döms för ett fall av misshandel, ett fall av olaga hot, något enstaka fall av ringa misshandel och något enstaka fall av ofredande. Straffet blir villkorlig dom med samhällstjänst.

Barnen bor inte längre hos sina föräldrar utan är placerade hos fosterfamiljer.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista