Inga extra pengar till ekologisk mat

Köken på Skaraborgs sjukhus strävar efter att nå regeringens mål att öka andelen ekologiskt odlat mat till 25 procent. Men satsningen på ekoligskt är dyr. Det blir dock inga extra pengar till ekologiskt odlade livsmedel i offentliga sektorns storkök. Det beskedet lämnar politikerna i regionens miljönämnd. Politikerna anser att köken måste handla ekologisk mat för egna pengar.

Drygt 8,5 miljoner kronor fördelades till storköken runt om i regionen mellan 2002 och 2006. Pengarna har använts till inköp av och utbildning om ekomat.

Alex bergström betonar att pengarna var begränsade och ska betraktas som starthjälp i ett ekologiskt tänkande i köken. Några mer pengar är det inte tal om. Nu ska storköken klara sig själva och på eget ansvar fortsätta strävan mot regeringens mål på 25 procent ekologiskt odlade livsmedel i storkökens kastruller och grytor.

Redan i nuläget, innan regionen slutat med sitt ekonomiska bidrag, är det svårt för storköken att leva upp till målet. Marie Dahl som är inköpsansvarig för maten på Skaraborgs sjukhus säger att det inte bara handlar om att ekologiskt är dyrare utan även om att den ekologiska mat som säljs inte finns i storköksförpackningar.

Alex Bergström tror att vissa kök kommer att säga att man inte kan fortsätta satsningen på ekologisk mat utan mer anslag. Men han tror också att vissa kök kommer att fortsätta satsningen.

Hur viktigt man än tycker att det är med ekologisk mat så är det trots allt ekonomin som styr säger Alex Bergström.

- Självklart är det gudgeten som är det övergripande målet, fattas det pengar måste vi göra nedskärningar och det vill ingen att vi ska göra.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista