Museichef vill öppna upp efter brand

Natt till lördag eldhärjades Hornborgastugan vid Västergötlands museum i Skara i vad som tros vara en anlagd brand. Men det är inte bättre bevakning och ökad säkerhet som är lösningen på problemet anser musiechef Anna Maria Claesson. - Jag skulle vilja vända på det och ha museet öppet kvällar och helgen. Jag vill bjuda in och inte stänga ute.

Fornbyn är en mötesplats för många Skara ungdomar. I samband med att ungdomarna samlas i Forbyn utsätts byggnader för mycket skadegörelse säger Anna Maria Claesson.

Hon tror inte att man kan ta bort staketet kring Fornbyn men att kan öppna portarna mer. Men det går inte att öppna hur som helst.

- Det gäller att få in fältassistenter, vuxa och museipedagoger. Vi måste försöka göra något bra av det här.

Det är kanske inte den mest förväntade reaktionen på den troligtvis anlagda branden natt till lördag. Men Anna Maria Claesson ser inte vare sig Securitasvakter eller diverse digitala larmkoder som ett sätt att skydda museets föremål från nya attentat.

Huset som blev skadad, Hornborgastugan, är en gammal fattigvårdsstuga från 1600-talet, kanske till och med äldre. På måndag ska polisens tekniker undersöka brandhärden.

Försäkringsbolaget ska sedan göra en bedömning av värdet på det som förstörst, eller rättare sagt bedöma vad det kan kosta att reparera så tidsenligt som det bara går.

- Jag kan inte värdera det i pengar, det handlar om att ersätta det som är förstört. En gissning är att det kostar omkring 100 000 kronor säger Anna Maria Claesson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista