Ingen brist på äldreplatser enligt socialnämndens ordförande i Grästorp

Det råder brist på platser på särskilt boende för äldre i många kommuner, bland annat i Grästorp. Det visar en kartläggningen som Boverket har gjort.

Men enligt Svante Claesson, ordförande i Grästorps socialnämnd är kommunen på god väg att rätta till bristen. Fler äldreplatser har byggts så att det inte längre finns någon kö:
-Men i höstas hade vi kö, alldeles för mycket för att det ska vara godtagbart, säger Svante Claesson.

Enligt Svante Claesson blir kön ett minne blott när ytterligare åtta platser öppnar den 22 maj. Men i höstas var situationen en annan, då var det flera äldre som fick vänta mer än de tre månader som kommunen har på sig att skaffa en plats.

Särskilt boende är en samlingsbeteckning för alla typer av särskilt anpassade bostäder som kommunen är skyldig att ordna för den som behöver det.

Varje år gör Boverket en enkät bland kommunerna för att undersöka tillgång och efterfrågan, och den generella slutsatsen i år är att det inte finns tillräckligt med särskilda boendeplatser. Flera kommuner har dessutom svarat att de räknar med brist på platser även de närmaste åren. Bland annat skulle det gälla Grästorp.

Socialförvaltningen i Grästorp har fått i uppdrag att undersöka hur behovet kommer se ut i framtiden.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista