Låst läge om skadestånd till byggjobbare

Ska byggarbetare som utsatts för det cancerframkallande materialet asbest få skadestånd eller inte? Det är en fråga som Svenska Byggnadsarbetareförbundet och byggföretaget Skanska förhandlat om under vintern. Nu har förhandlingarna strandat och ärendet måste avgöras av en skiljenämnd.

Bakgrunden är bygget på kommunhuset i Mariestad, där 14 byggarbetare under flera veckor arbetade utan nödvändig skyddsutrustning med material som sedan visade sig innehålla cancerframkallande asbest.

Fackförbundet menar att personalen ska ha ekonomisk ersättning från arbetsgivaren för exponeringen. Facket krävde först 30 000 kronor per person, men sänkte under förhandlingarnas gång kravet med hälften. Men svaret från Skanska var och förblev nej eftersom företaget inte anser att man brutit mot arbetsmiljöavtalet.

Ärendet måste nu på fackförbundets begäran avgöras i en skiljenämnd. Willy Hulthén, förhandlingsombudsman på Svenska Byggnadsarbetareförbundet, beklagar att ärendet gått så långt:
- Jag tycker det är i det närmaste en skandal. Det är en förlust både för oss och för Skanska.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista