Läkare varnad för felbehandling av förlamad

En Göteborgsläkare varnas av Hälso- och sjukvårdens ansvarsnämnd (HSAN) för att han missat att en förlamad man från västra Skaraborg hade ett benbrott.

Mannen, som är förlamad från bröstkorg och neråt, sökte i augusti 2005 vård efter en fallolycka i hemmet. Mannen kände ingen smärta men hade kraftiga svettningar och förstod att något var fel. Läkaren konstaterade efter en undersökning att det bara rörde sig om en stukning på höger ben, en slutsats som läkaren även drog vid ett återbesök tre dagar senare.  

Men efter några veckor utan förbättring åkte mannen till sjukhus där det efter röntgen visade sig att mannen hade en fraktur strax ovanför fotleden.

Hälso- och sjukvårdens ansvarsnämnd konstaterar att det ofta är svårt att bedöma om ett trauma uppstått på ett förlamat ben, men att läkaren just på grund av det borde ha ordinerat en röntgen.

Läkaren borde dessutom ha konsulterat en specialist, tycker nämnden, som anser att felet varken är ringa eller ursäktligt och därför ger läkaren en erinran.   

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".