Slut med närproducerad mjölk från Hjo

Hjo Mejeri läggs ned nu i maj. Satsningen på lokalt producerad mjölk gav inte tillräckligt menar man från Arla. Försöket med mjölk från närområdet varade bara i sju månader.

Den 28 april gick sista mjölkleveransen från det lilla mejeriet i den röda tegelbyggnaden utmed väg 194. Så sent som i september förra året inleddes försöket med närproducerad mjölk från lokala gårdar.

Nu bara sju månader senare läggs verksamheten ned. Hjo mejeri stänger igen och personalen på fem personer står utan jobb.

Kundunderlaget visade sej vara för litet, säger Brittmarie Ekdahl på Arla Foods i Skövde. Företaget vill fortfarande satsa på närproducerad mjölk - men någon annanstans.

Tomas Jonsson, chef för Hjo mejeri, hävdar att intresset varit stort hos konsumenterna - det vill säga - hos dem som känt till Hjomjölken.

En hel del kunde skötts annorlunda, menar Tomas Jonsson. Med bättre marknadsföring och mer tålamod kunde mejeriet ha haft en chans, säger han:
- Ska man nå ut så måste man ha tid på sig. Och att man ute i butikerna är mer aktiv och visar att man finns.

Anders Svensson som är sverigechef på Arla Foods menar att man gjorde vad man kunde från Arla Foods sida och att Hjo mejeri faktiskt fick en chans.
Han säger till SR Skaraborg att det inte var marknadsföringen som var dålig utan för få konsumenter utanför Hjo som valde att köpa mjölken.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".