Gemensam satsning för färre sabotage i Fornbyn i Skara

Efter helgens brand ska Skara kommun nu diskutera med Västergötlands museum om hur man tillsammans kan minska risken för sabotage i Fornbyn.

- Fornbyn betyder mycket för kommunen och måste finns tillgänglig, säger Ulrika Strandroth Frid som är strategisk chef på Skara kommun.

Varje vår utsätts Fornbyn i Skara för olika sabotage som nedskräpning och stenkastning. I helgen skadades den över 400 år gamla Hornborgastugan i en brand som troligtvis var anlagd.

Efter branden sade museichefen Anna-Maria Claesson till Sveriges Radio Skaraborg att det inte behövs vakter eller stängsel för att skydda museet. Istället vill hon med hjälp från Skara kommun öppna upp museet genom mer verksamhet på området. Som exempel nämner hon ungdomsverksamhet där kommunens anställda också finns med. På så sätt ska folk få mer tillgång till museets område samtidigt som det finns vuxna på plats.

Skara kommun vill nu diskutera olika alternativ, men i dagsläget är det inte tal om mer pengar till museet, säger Ulrika Strandroth Frid, som hoppas på att snabbt komma fram till en lösning.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista