Bergheden gör tummen ner för West Sweden

Samma dag som organisationen West Sweden har årsstämma i Vara, riktas kritik mot organisationens prioriteringar.
Mariestads kommunalråd Sten Bergheden tycker inte att hans kommun fått valuta för den årsavgift på 100 000 kronor som invånarna betalat:
– Vi har fått lite informationsmaterial, det är allt.
Men Bergheden får mothugg av West Swedens styrelseledamot Kjell Hedvall.

Samtliga kommuner i Skaraborg är medlemmar i organisationen West Sweden. Organisationen har kontor i Göteborg och Bryssel och arbetar för att Västsverige ska får del av EU: s projektstödspengar. Sten Bergheden menar dock att hans kommun inte fått tillräcklig mycket tillbaka för de fem kronor per invånare som det handlat om.

– Totalt sett kan man säga att den stora vinnaren varit Göteborg. Skaraborg och Mariestad har inte varit speciellt gynnade.

Kjell Hedvall, Lidköpings kommunalråd och styrelseledamot i West Sweden, är dock av annan åsikt. Hans kommun har fått 600 000 kronor för minska arbetslösheten bland ungdomar och har även fått 700 000 kronor får att skissa på planer för sitt nya resecentrum. Han menar att Mariestads kommun i mångt och mycket har sig själv att skylla:

- Mycket handlar ju om att man inte är aktiv. Gör man inget själv så gör West Sweden ingenting heller. Gullspång, Grästorp och Karlsborg har till exempel inte haft en enda projektidé, säger Kjell Hedvall.   

Sten Bergheden medger att hans kommun Mariestad kunde varit mer aktiv med att söka EU-pengar, men menar också att kommunen blivit motarbetad:  

- När vi föreslog att organisationen skulle jobba för att E 20 skulle byggas ut, röstade Göran Johansson i Göteborg emot det förslaget, trots att vi tidigare hjälpt honom med både E 6 och E 18. Att rösta ner oss väcker en del ointresse för organisationen om man säger så, säger Bergheden.

Det argumentet biter inte heller på styrelseledamot Hedvall:

– Vi har tidigare bestämt att vi inte ska ägna oss åt vägpolitik.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista