Sluten ungdomsvård - åklagarens krav i AFA-rättegång

18-åringen från Götene bör dömas till sluten ungdomsvård i ett och ett halvt år, efter att han varit med och placerat ut en brandbomb på en McDonalds-restaurang i Nyköping. Det sa åklagaren när AFA-rättegången avslutades i Göteborg

Efter sex rättegångsdagar avslutades målet mot totalt 16 ungdomar i säkerhetssalen i Göteborg på tisdagen.

Huvudmålet gällde den brandbomb som placerades på en Mcdonaldsrestaurang i Nyköping i februari i år. Kammaråklagare Björn Danielsson sade i sin slutplädering att den åtalade 19-åringen från Södertälje ska dömas till fängelsestraff för försök till grov mordbrand. Egentligen är straffvärdet tre till fyra år för den här typen av brott, men med hänsyn till 19-åringens låga ålder yrkade åklagaren på fängelse i mellan ett och två år.

Den andre åtalade, 18-åringen från Götene bör dömas till sluten ungdomsvård i ett och ett halvt år, ansåg åklagaren.

Båda åtalade har släppts ur häktet i väntan på dom. Men tingsrättens ordförande Göran Edvardsson säger till Sveriges Radio Skaraborg att det är helt normalt när det inte finns någon risk för att de åtalade ska förstöra några bevis, eller fortsätta begå brott. Och frisläppandet ur häktet har inget med skuldfrågan att göra. De kan fortfarande dömas för brotten, säger Göran Edvardsson.

Domen meddelas onsdag 7 juni. Då kommer också domen mot de övriga 14 ungdomarna som stått åtalade, bland annat för förberedelse till grov misshandel av nazister.

Åklagaren hävdade att alla åtalade har gjort sig skyldiga till brott, och att de bör dömas till villkorlig dom eller samhällstjänst.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".