Många fall av stroke kan undvikas med blodtrycksbehandling

Under onsdagen uppmärksammade Strokeföreningen Skaraborg strokedagen genom att på flera håll erbjuda blodtrycksmätningar och information om stroke.

I Tidaholms församlingshem var det många som ville få sitt blodtryck mätt och kön fram till sjuksköterskan Gunnar Johansson ringlade sig lång:
- Det är en och annan som har för lågt eller för högt blodtryck, berättar Gunnar Johansson.

Varje år drabbas 30 000 personer av stroke som är den tredje vanligaste dödorsaken i landet. Stroke är ett samlingsnamn för hjärninfarkt (blodpropp i hjärnan) och hjärnblödning.

Enligt Världshälsoorganisationen skulle fyra av tio dödsfall som orsakats av stroke kunna ha undvikits om personerna gjort en blodtrycksbehandling:
- Personer med högt blodtryck kan då i tid förändra sin livsstil, berättar Gunnar Johansson.

Strokedagen lockar allt fler människor, och det är Göte Johansson, ordförande i Strokeföreningen Skaraborg, glad för. Hans fru drabbades av stroke för åtta år sedan och han vet hur lömsk en stroke kan vara.

Den som får en stroke märker det inte alltid själv, då gäller det för anhöriga att vara uppmärksam på tecken som ansiktsförlamning, beteendeförändringar eller tal och syn rubbningar.

Men när Göte Johanssons fru drabbades av stroke märktes det omedelbart:
- Hon skulle byta skor, och då slutade hon göra det. Jag tittade efter och då var hon helt sned i ansiktet.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista