Polisens extrasatning fick brottsligheten att sjunka

Traditionellt, koncentrerat polisarbete är effektivt.
När polisen under fyra veckor riktade in sig på vaneförbrytare och missbrukare, sjönk brottsligheten i hela Skaraborg.
– Det är jättekul. Det är ju detta vi ska hålla på med, inte omorganisationer och sånt, säger Johan Lundberg, som varit projektledare för insatsen.

Två tidigare insatser - en i höstas och en i vintras – koncentrerades till västra Skaraborg. Den senaste, som genomfördes i april i år, omfattade hela Skaraborgsområdet. Då fick ett 20-tal poliser under fyra veckors tid ägna sig åt brottslighet som främst begås av vaneförbrytare och missbrukare.

- Det handlar om de så kallade mängdbrotten: bilstölder, inbrott i bilar, lägenheter, företag och hus. Det här är brott som väldigt jobbiga för de som blir drabbas.

De fyra veckorna resulterade i att 135 personer frihetsberövades och av dem anhölls 19 och fyra häktades. Polisen genomförde 65 husrannsakningar och gjorde stora beslag av både narkotika och vapen.

Johan Lundberg säger att resultaten är viktiga för allmänhetens förtroende för poliskåren:
– Det är ju egentligen detta som är vårt huvuduppdrag. Här har vi riktat in oss på det vi ska göra och arbetat på ett sätt som vi upplever är en framgångsfaktor.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".