Folkhögskolorna satsar på unga utan jobb

Folkhögskolorna och Arbetsmarknadsstyrelsen satsar nu extra på arbetslösa ungdomar.
Med 60 miljoner kronor från Ams ska folkhögskolorna erbjuda speciella kurser för att öka ungdomarnas motivation att söka utbildningar och jobb.
Just nu pågår en kurs av det här slaget på Hellidens Folkhögskola i Tidaholm.

Det är första gången som Hellidens folkhögskola tillsammans med arbetsförmedlingen startar upp en kurs där arbetslösa ungdomar får möjlighet att pröva på olika ämnen på folkhögskolan.

Kristoffer Bruto valde efter en tids arbetslöshet att gå kursen.
- Det stärker verkligen självförtroendet att komma ut igen och göra någonting. Man blir väldigt förslappad om man bara sitter hemma och inte orkar göra någonting, berättar han.
Han säger att kursen fått honom att komma på ett flertal yrken som han kan tänka sig att ägna sig åt i framtiden.

Folkhögskolekursen kan ses som en introduktion till den allmänna linje som redan finns på skolan, där man läser in de ämnen som ger högskolebehörighet.

Tanken är att eleverna ska blir motiverade att utbilda sig, eller i allafall ge dem självförtroende nog att söka jobb efter kursen, berättar läraren Rolf Olsson.

Kristoffer Bruto har nu kommit halvvägs in i den åtta veckor långa kursen och han har redan planer inför framtiden.
- Först och främst så tänker jag försöka söka något jobb, annars tror jag nog att jag söker hit till den allmänna linjen, säger Kristoffer Bruto. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".