Bättre hjälp till våldsutsatta barn

Många av de barn som bevittnar våld hemma också själva blivit slagna. Barnmisshandel är vanligt: Förra året polisanmäldes över 1 500 fall i Västra Götaland.
Nu hoppas Utväg Skaraborg kunna ge barnen ett mer långsiktigt stöd än de kunnat tidigare.

Utväg Skaraborg erbjuder stöd till män, kvinnor och barn i misshandlarfamiljer.
Anna Nordberg har varit barnsamordnare i Utväg Skaraborg i fem år, och har sett hur utsatta barnen ofta är:

– Går man in i en familj där det förekommer våld mot kvinnor så finns det en överrepresentation för att barnen själva varit utsatta. Det kan vara så att mannen i fråga utövar våld systematiskt mot kvinnan och barnet. Det kan också vara så att barnet blir utsatt för våld i situationer där det gått in och försökt avstyra bråket. Slutligen finns det såklart hem där barnet blivit vittne och då blivit utsatt för ett psykiskt lidande.

Under de fem år som Anna Nordberg jobbat som barnsamordnare tjänsten varit ett projekt. Utväg Skaraborg har hela tiden kämpat för att få den permanent och sedan årsskiftet är det klart. Det betyder att barnsamordnaren nu kan jobba mera långsiktigt, säger Anna Nordberg:

– Det finns en samordnare som har möjlighet att följa upp barn som finns i polisanmälningar. Vi har också att ha möjlighet att ta emot familjer som söker hit på egen hand. Dessutom tar vi emot remisser från skolor, barnpsykiatri och så vidare.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista