Barnombudsmannen vill öka medvetenheten om våld mot barn

Våldsbrotten mot barn har ökat kraftigt de senaste tio åren.

Barnombudsman Lena Nyberg, som besökte Skaraborg på fredagen, tror att en förklaring till det ökande våldet mot barn kan vara att många föräldrar är så pressade:
- Jag misstänker att många föräldrar känner sig mer stressade och att man har brister i sin kunskap om hur man är en bra förälder.

I Västra Götaland ökade de polisanmälda våldsbrotten mot barn med 60 procent mellan 1994 och 2004, och då handlar det främst om misshandel men också sexuella övergrepp.

- De föräldrar som själva upplevt våld när de växte upp har en större benägenhet att använda våld i sitt föräldraskap, säger Barnombudsmannen Lena Nyberg som anser att det är otroligt viktigt att generellt stötta föräldrar i deras föräldraskap.

Lena Nyberg säger att alla vuxna i hela samhället måste bli mer medvetna om att barnmisshandel förekommer:
- Väldigt många vuxna i Sverige idag tror inte att barn utsätts för våld. Allmänheten och i synnerhet förskolelärare och lärare måste bli mycket mera medvetna om att det förekommer våld.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista