Fynd tyder på ståltillverkning vid Hyttehamn redan under medeltiden

Utgrävningsplatsen vid Hyttehamn norr om Karlsborg där masugnen från 1300-talet upptäcktes för några år sedan har visat sig innehålla fler hemligheter.

Årets utgrävningar tyder på att man på samma plats försökt skapa ett medeltida stålverk.

- Vi funderar på om det faktiskt är ståltillverkning man har sysslat med på den här platsen, berättar arkeologen Catarina Karlsson.

Det är bekräftat att själva masugnen vid Hyttehamn är från 1300-talet, lika så att den användes för att förvandla järnmalm till tackjärn.

Men på andra sidan Hyttebäcken har man hittat vad man tror kan vara ett tidigt stålverk och en smedja. Det finns rester av metallen mangan, som kan utvinnas bara ett par kilometer från Hyttehamn. Tillför man mangan i järnet i en värmeprocess så blir resultatet ett form av smidbart stål.

Och i så fall så är anläggningen vid Hytteham resultatet av ett nytänkande, för upptäckten att järn kan förädlas till stål ligger nämligen - vad man vet - runt 350 år framåt i tiden:
- Frågan är om man var medveten om att man kunde tillsätta en annan metall för att framställa stålet. Under den här tiden trodde man att att stål och järn var två olika metaller, säger Catarina Karlsson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista