BO oroad för barns hälsa

Många barn mår psykiskt dåligt.
Det sa barnombudsmannen Lena Nyberg när hon på fredagen var talare på en konferens i Lundsbrunn där över 150 tjänstemän och toppolitiker från tio länder diskuterat barns och ungdomars hälsa.
Enligt Lena Nyberg är det dags att göra åtgärda problemet, som enligt henne blivit det största bland svenska barn.

– Det finns undersökningar som visar att ungdomar är mindre nöjda med sin tillvaro. Vi har ökade självmordsförsök, framförallt bland flickor, och utskrivningarna av antidepressiva medel ökar. Det är mycket oroande och totalt sett tycker jag att det väldigt tydligt visar att vi vuxna måste prioritera de här frågorna för att möta problemet, säger Lena Nyberg.

Barnombudsmannen vill att skolhälsovården byggs ut så att den i högre utsträckning liknar företagshälsovården. Hon vill att barnen ska ha tillgång till både sjuksköterska, läkaren, psykolog och kurator:

– Det är för att vi vet att många barn har olika typer av problem; psykiska, fysiska och sociala problem… Idag tröttas många lärare ut av att hantera saker som de faktiskt inte är utbildade för. Det  behövs professionella som kan jobba med barns hälsa.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".