Vikariekris på Tidaholmsanstalten

Tidaholmsanstalten har akuta problem att få tag i semestervikarier till sommaren.
En orsak är de skärpta säkerhetskraven på personalen, en följd av de uppmärksammade rymningarna som skett på andra stora anstalter.

Anstalten måste uppfylla en viss grundbemanning för att klara säkerheten. För att få verksamheten att fungera då den ordinarie personalen har semester måste Tidaholmsanstalten rekrytera 45 vikarier. I nuläget saknas nästan hälften, 20 stycken, och de tillsvidareanställdas sommarsemester är i farozonen:

- I värsta fall får vi lägga semestrarna efter sommaren, säger Mikael Ornblad, som har hand om anställningsintervjuerna. 

Tidaholmsfängelset har 200 anställda och de flesta intagna har dömts för grov brottslighet. Säkerhetsbestämmelserna säger att de som jobbar där måste kunna sätta gränser, något som i praktiken innebär att unga människor utan arbetslivserfarenhet inte tillåts jobba på anstalten längre. I kombination med andra tuffare säkerhetsbestämmelser och en längre semesterperiod, har urvalet blivit lägre.  

Nu sätter Mikael Ornblad sitt hopp till att många idealistiska ansökningar ska komma in:
– Den idealiske sommarvikarien är mellan 25 och 45 är och har en bred erfarenhet av livet, säger han.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista