Helliden vill utbilda kriminalvårdare igen

Tidaholmsanstalten har stora problem med att få tag i lämpliga semestervikarier. Problemet kunde ha undvikits om utbildningen till kriminalvårdare hade funnits kvar på Hellidens folkhögskola i Tidaholm.
Två år efter att den lags ner vill nu skolan starta upp utbildningen igen.

Orsaken till att Kriminalvårdarutbildningen lades ner var att var att kriminalvården sparade pengar. Eleverna som gick utbildningen fick därför inga jobb när de var färdiga.

Nu är situationen en annan. Hårdare säkerhetsbestämmelser och längre semesterperiod har gjort att anstalten tvärtom har svårt att rekrytera lämpliga vikarier som klarar den tuffa fängelsemiljön.
Därmed ser skolan sin chans:

- Vi vet att det finns ett behov. Fördelen med att ha gått vår kurs är att eleverna har en grund och eftersom kursen innehöll mycket praktik så visste eleverna vad det innebär att jobba inom kriminalvården, säger skolans biträdande rektor, Lena Almqvist.  

Några beslut är dock inte tagna ännu.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".